Türkçe Seviye Tespit Sınavı (TSTS)
Türkçe Seviye Tespit Sınavı (TSTS) nedir?
Üniversiteye ilk kez başlayacak öğrencilerin Türkçe seviyelerini ölçmek ve belirlenen seviyelere göre kurs programlarına yerleştirilmesi için yapılan bir sınavdır. Sınav A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyeleri olmak üzere toplam beş seviyeden oluşmaktadır. Bu sınav sonrasında öğrencilere herhangi bir belge/ sertifika verilmemektedir.

Öğrencilerin sertifika alabilmesi için bu sınavdan sonra Türkçe Dil Yeterlik sınavına (BTU TDYS) da katılması gerekmektedir.
Öğrenciler Türkçe Seviye Tespit Sınavında hangi seviyede çıktıysa o seviyede kursa kayıt olup tamamlamak zorundadır.

Dört temel dil becerisini (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) ölçmek için hazırlanan sınavların her biri en fazla 25 puan, toplamda 100 puandır.

Üniversiteye ilk kez başlayacak öğrencilerin Türkçe seviyelerini ölçmek ve belirlenen seviyelere göre kurs programlarına yerleştirilmesi için yapılan bir sınavdır. Sınav A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyeleri olmak üzere toplam beş seviyeden oluşmaktadır. Dört temel dil becerisini (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) ölçmek için hazırlanan sınavların her biri en fazla 25 puan, toplamda 100 puandır.
Sınava kimler başvurabilir?
Sınava; Türkçe seviyesini öğrenmek ve o seviyede eğitim almak isteyen herkes başvurabilir.
Sınav hangi tarihlerde yapılmaktadır?

Sınav akademik takvimimizle bağlantılı olarak düzenlenmektedir. Sınav tarihi ile ilgili detaylı bilgi almak için Merkezimize gelebilir veya bursatomer@btu.edu.tr e-posta adresine mail atabilirsiniz.

Sınav ücreti ne kadardır?

Seviye Tespit (BTU TSTS) Sınav ücreti 500,00 TL'dir.
Üniversitemiz öğrencilerinden ücret alınmamaktadır.
Sınav nasıl düzenlenir?
Türkçe Seviye Tespit Sınavı (TSTS) BURSA TÖMER Merkezimizde yüz yüze gerçekleştirilmekte olup sınavda; dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerini ölçmeye yönelik sorular bulunmaktadır.
Sınav değerlendirme ölçütü nedir?
Dört temel dil becerisini (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) ölçmek için hazırlanan sınavların her biri en fazla 25 puan, toplamda 100 puandır. 

Kur seviyeleri ve bu seviyelere karşılık gelen puanlar şu şekildedir

TÜRKÇE SEVİYE TESPİT SINAVI SEVİYELERE GÖRE PUAN ARALIKLARI

Seviyeler

A1

A2

B1

B2

C1

C2

Puan Aralıkları

0

31

60

70

80

100

30

59

69

79

99


 


Sınav sonucuma nasıl itiraz edebilirim?
Sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen öğrenci, notların duyurulmasını izleyen 2 (iki) gün içinde yönetime yazılı olarak başvuruda bulunmalıdır. İtiraz, Müdürlüğümüz yönetimi tarafından belirlenen komisyonca incelenir ve Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
Sınava başvurmak için ne yapılmalıdır?
Adayların aşağıdaki belgeleri tamamlayıp kayıt merkezimize (Mimar Sinan Yerleşkesi B Blok, Z-20) şahsen gelerek veya bu belgeleri sekreter.tomer@btu.edu.tr adresine mail olarak göndererek kayıt yapmaları gerekmektedir. Kayıt için gerekli belgeler; sınav başvuru dilekçesi (dilekçe için tıklayınız), sınav ücretini ödediğine dair banka dekontu, pasaport veya kimlik kartı fotokopisi, bir adet vesikalık fotoğraf.
Sınav ücreti nereye ve nasıl ödenmelidir?
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ
SINAV ÜCRETİ TL HESAP BİLGİLERİ:
T.C. ZİRAAT BANKASI BURSA ŞUBESİ
IBAN NO: TR690001000060591349675001
ŞUBE KODU: 0060
HESAP NO: 59134967-5001
SWIFT KOD: TCZBTR2A
Not: Açıklama kısmına BURSA TÖMER Türkçe Seviye Tespit Sınavı Ücreti ve başvuranın adı ve soyadı yazılmalıdır. Ödemelerinizi internet bankacılığı üzerinden havale/EFT olarak veya Ziraat Bankası şubelerinden yapabilirsiniz.
Sınavla ilgili bilinmesi gereken önemli hususlar nelerdir?

*Ödeme yapmayan öğrenciler sınava alınmamaktadır.
*Kopya çektiği tespit edilen öğrenciler başarısız sayılmakta olup sınav ücretleri geri ödenmemektedir.
*Sınav başvurusunu yaptığı halde mazeretsiz (raporsuz) sınava girmeyen öğrenciye sınav ücreti iadesi yapılmamaktadır.
*Sınav sonuçları sınav tarihinden 2 (iki) gün sonra internet sayfamızda açıklanmaktadır.