Türkçe Dil Yeterlik Sınavı (TDYS)

Türkçe Dil Yeterlik Sınavı (TDYS) nedir?
Türkçe Hazırlık Kursunu başarı ile tamamlayan veya Türkçe yeterliğini belgelemek ve belirlemek isteyen öğrencilerin katıldığı bir sınavdır. Dinleme, okuma, konuşma ve yazma sınavlarının her birinin %25'i alınarak toplam 100 puan üzerinden katılımcıların Türkçe dil yeterlik puanı oluşturulur. Türkçe dil yeterlik sınavı B2 ve C1 seviyesinde soruları içeren bir sınavdır. Sınav sonunda en az 80 puan alan öğrenci/ilgili başarılı görülerek C1 düzeyinde Türkçe Dil Yeterlik Belgesi almaya hak kazanır.
Türkçe dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini ölçen bir sınavdır.
B2 ve C1 belgelerimiz, e-devlet veya elektronik belge yönetim sistemi (EBYS) üzerinden sorgulanabilmektedir.
Sınava kimler başvurabilir?
Sınava;
Bursa Teknik Üniversitesine 2023 Marttan önce kayıt olmuş olan ve Üniversitemiz tarafından kabul edilen TÖMER'lerin birinden B2 ya da C1 Türkçe Dil Yeterlik Belgesi almış ve belgelerini kabul ettirmek isteyenler ile üniversitemizde kayıtlı öğrenci olmayıp Türkçe dil yeterlik durumunu belirlemek amacıyla sınava girmek isteyenler bu sınava girebilirler.
Kimler Türkçe Dil Yeterlik Sınavı'ndan muaftır?
En az son üç yılı kapsayan süreç içerisinde, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında Türkçe eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar sınavdan muaftır.
Sınav nasıl yapılır?
Sınav, Merkezimizde yüz yüze ve iki aşamalı yapılmaktadır. Birinci aşama; öğrencilerin okuduğunu ve dinlediğini anlama becerilerini ölçmeyi amaçlayan çoktan seçmeli okuma ve dinleme sınavları yapılmaktadır. İkinci aşama; konuşma ve yazma becerilerini ölçen sınavlar yapılmaktadır.
Sınav nasıl değerlendirilir?

Kur seviyeleri ve bu seviyelere karşılık gelen puanlar şu şekildedir:

TÜRKÇE DİL YETERLİK SINAVI SEVİYELERE GÖRE PUAN ARALIKLARI

SeviyelerA1A2B1B2C1C2
Puan Aralıkları031607080100
Sınav sonucuna nasıl itiraz edilir?
Sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen öğrenci, notların duyurulmasını izleyen 2(iki) gün içinde yönetime yazılı olarak başvuruda bulunmalıdır. İtiraz, Müdürlüğümüz yönetimi tarafından belirlenen komisyonca incelenir ve Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
Sınavla ilgili bilinmesi gereken önemli hususlar nelerdir?
*Sınavın düzenlenebilmesi için en az 5 katılımcının kayıt yaptırması gerekmektedir.
*Ödeme yapmayan öğrenciler sınava alınmamaktadır.
*Kopya çektiği tespit edilen öğrenciler başarısız sayılmakta olup sınav ücretleri geri ödenmemektedir.
*Sınav başvurusunu yaptığı halde mazeretsiz (raporsuz) sınava girmeyen öğrenciye sınav ücreti iadesi yapılmamaktadır.
*Sınav sonuçları sınav tarihinden 2 (iki) gün sonra internet sayfamızda açıklanmaktadır.
*Sınavlarda başarılı olan öğrencilerimize B2 ve C1 seviyeleri için sertifika düzenlemektedir.